Menu Sluiten

 

“……zoveel dingen waren zo herkenbaar, bijvoorbeeld het feit dat ik zo kwaad ben op mezelf want ik heb niets om depressief over te zijn en er zijn mensen die echt afzien in de wereld en daar voel ik me zo schuldig voor en jij beschreef dat perfect! Probleem is echter dat ik het moeilijk heb met het aanvaarden en accepteren ervan. Dus hoe herkenbaarder jouw verhaal was, hoe meer ik het onder ogen moet zien en dat is moeilijk….” Mireille E.

Boek Pillendoos Cornelie Egelie
Boek Pillendoos Cornelie Egelie Manisch depressief, bipolair

 

En dit is dan ook precies de reden waarom ik lawaai maak!

Praten over psychiatrische gevoeligheden is extreem lastig. Toch adviseer ik iedereen naar de directe omgeving zo transparant mogelijk te zijn. Buren, vrienden en familie zijn degenen die je kunnen vasthouden, aankijken en helpen bij dagelijkse bezigheden. Een psychiatrische ziekte is meestal niet zichtbaar en daarom ook voor de omgeving moeilijk te bevatten, terwijl de nood soms ontzettend hoog is. In mijn boek en tijdens mijn presentaties leg ik uit hoe ik mijn ziekte bespreekbaar maak, waarom ik dat doe en vooral ook wat ik nodig heb.

Ik pleit ervoor behoedzaam te zijn met openheid op social media omdat het al snel aanstellerig kan overkomen indien we emotioneel incontinent van alles en nog wat blijven etaleren (om maar die broodnodige aandacht en liefde te krijgen). Social media ‘vrienden’ zijn niet in staat direct praktische hulp te bieden en verdwijnen al snel uit beeld zodra de berichtgeving ophoudt.

Openheid op het werk vind ik aan de ene kant raadzaam: je hoeft geen masker meer op te houden, waardoor stressgevoelens kunnen afnemen en je tevens kunt aangeven wat je nodig hebt. Aan de andere kant moet je je goed bedenken dat het stigma op psychiatrische ziektes nog levendig aanwezig is. Ik vind het treurig te melden maar niet iedere baas/opdrachtgever zit te springen om een werknemer met een psychiatrische achtergrond.

“Er bestaan al heel wat zelfhulpboeken, maar deze publicatie over de ups and downs van een manisch-depressieve vrouw onderscheidt zich hiervan, omdat deze problematiek briljant ter sprake wordt gebracht. Ze beschrijft haar leven in korte, columnachtige, openhartige, indringende hoofdstukken. Tussendoor wordt onopvallend de nodige achtergrondinformatie gegeven. Literatuurverwijzingen binnen de teksten en afzonderlijk literatuursuggesties (ook websites). Deze publicatie is aanvullend op de vele publicaties over (manische) depressie en de vele zelfhulpboeken op dit terrein.” Drs. Ben Daeter

 

Meer recensies lezen? bol.com